portret

Fotografia de portret in studio sau in locaţie este o provocare pentru orice fotograf şi modelul său. Şi dacă fotograful are o echipa intreaga în ,,spatele,, lui (machiaj, coafură, manichiură, garderobier, etc) o locaţie adecvată, şi un synopsis, atunci are toate şansele să realizeze fotografii reuşite.
Portretul este reprezentarea unei persoane (fotografie, pictură, sculptură etc) atât conform trăsăturilor sale reale cât şi „tonusul” său.
Termenul se referă propriu-zis la o operă artistică (fotografie, pictură, sculptură, desen sau, mai pe larg, la o descriere literară).
Această formă artistică într-un anume sens limitează posibilităţile creative ale artistului, întrucât acesta trebuie să păstreze asemănarea cu subiectul real: foarte probabil că acesta este şi motivul pentru care anumiţi artişti (ca Michelangelo de ex.), n-au acceptat nicicând să se adapteze practicii portretului.
În realitate, portretul nu este nicicând o simplă reproducere mecanică a trăsăturilor cuiva (asemenea unei măşti de ceară modelată pe faţă sau după o oarecare imprimare fotografică), pentru a fi un portret însă, intră în joc sensibilitatea artistului, care interpretează trăsăturile modelului fie după gusturile sale, fie conform curentului artistic pe care-l urmează fie conform caracteristicilor artei timpului în care realizează opera.

art is photography

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s